Feest van de Muzelzak
La Confrérie des Muchards de Saint-Druon
Broederschap der Muzers van Sint-Drugo
Onze vereniging beoogt het doen weerklinken van de MUCHOSÁ, de Belgisch Picardische doedelzak, die nog tot in 1920 bespeeld werd in de Pays des Collines, de streek van Ronse, Anvaing, Ellezelles, meestal door schaapherders.
Onze instrumenten zijn kopieën van 18de eeuwse exemplaren, afkomstig uit de dorpen Arc-Ainières en Escanaffles, die nu bewaard worden in het Brusselse instrumentenmuseum (MIM).
Een van onze leden, Pascale Gheux is de achterkleindochter van schaapherder en Muchard Alphonse Gheux die zich liet fotograferen tijdens de Fiertel te Ronse in 1885.
Saint-Druon is de patroonheilige van de schaapherders, veel vereerd in Frans en Belgisch Picardië. Zijn afbeelding staat gesculpteerd in één van onze instrumenten.
Brugge 2024
Van 00:59:50 tot 01:03:30
Kortrijk 2017
Doedelzakfestival Strakonice 2022
De regio Frasnes en Celles
Tot aan de Eerste Wereldoorlog waren nog een tiental(len) doedelzakspelers actief in deze regio.
Place de Saint-Sauveur
Saint-Sauveur is het dorp van Alphonse Gheux.
Ainières
Hier is Alphonse Gheux begraven.
De gemeente Frasnes les Anvaing heeft beslist het kerkhof van Ainières, waar Alphonse Gheux begraven ligt, te ontruimen en om te vormen tot een groen kerkhof. Alle graven, inbegrepen het graf van Alphonse, zijn gedoemd om te verdwijnen.
Cordes
Het Romaanse kerkje uit de 12de eeuw ligt op onze route is de zeker een stop waard. De kerk heeft een schitterende akoestiek.
Popuelles
Eén van de 3 muchosás in het Brusselse Instrumentenmuseum (MIM) is vermoedelijk in de 18de eeuw gebouwd door een vrome herder uit Moustier, zo leren we uit de inscripties op het instrument. Het kwam later in handen van Charles-Louis Lehon, schaapherder te Popuelles die er ook heeft op gespeeld. Rémy Dubois vond het in 1974 terug bij de kleinzoon, Marcel Lehon in Escanaffles.
De kerk is normaal niet open, maar het schitterende heraangelegde dorpsplein is een ideale plek om La Danse en Rond de Arc-Ainière te laten weerklinken.
Montroeul-au-Bois
Dit was een van de bedevaartplaatsen waar de oude Confrères Muchards jaarlijks naartoe trokken.
De kapel van Wilbourg
Volgens zegsman, de herder Clam, was deze kapel een bedevaartsoord voor de plaatselijke herders. Ze trokken er jaarlijks heen onder begeleiding van de muchards. De kapel staat plaatselijk bekend als de Doorn van de H. Maagd en er is ook een mirakuleuze bron die dezelfde naam draagt.
Moustier
La Chapelle Notre Dame de Moustier, het is deze kapel die is afgebeeld op de gesculpteerde bourdon van Muchosá nr 1980.047, die momenteel in het Brusselse Muziekinstrumentenmuseum (MIM) te bewonderen is.
Hoguenne
Deze kapel is gewijd aan Saint-Druon. Volgens de getuigenissen vertrokken de Muchards destijds eens per jaar vanaf deze plek. Waarheen is nooit verteld aan de thuisblijvers.
Croix ou Pile
Hier spelen we, net zoals naar jaarlijkse gewoonte ook op Drievuldigheidszondag, de zondag na Pinksteren, de Bedevaartsmars van Arc-Ainières. We lopen dan hierbij 3 maal rond de kapel. De Fiertel gaat dit jaar al uit op 12 juni.
Saint-Sauveur.
In Saint-Sauveur ligt hoeve St-Amand, het geboortehuis van Alphonse Gheux. Hij is er geboren in 1850. Hij heeft er ook jaren lang het herdersberoep uitgevoerd.
Hoeve Saint-Amand.
Een eerste schriftelijke vermelding van de site dateert van 1308 in een akkoord tussen de abdij van Saint Amand les Eaux en Jean de Hamaide, Seigneur de Saint-Sauveur. De volgende eeuwen vestrijken waarin de verschillende opbrengstcontracten worden gesloten om de abdij financieel te ondersteunen. Na de Franse Revolutie wordt alles verkocht als Bien National in 1850. In 1850 wordt Alphonse Gheux geboren, hij wordt de latere uitbater van de hoeve als herder, tot hij een schaapskooi overneemt in Ainières. In 1885 wordt van hem foto genomen in herderskledij en met zijn moezelzak. Het is de enige gekende foto in België met daarop een doedelzakspeler van weleer. De achterkleindochter van Alphonse is spelend lid van de huidige Confrérie des Muchards de Saint-Druon. De Hoeve Sint- Amand is sinds 2005 in privaat handen en is smaakvol gerestaureerd.
Contact pol.ranson@gmail.com +32 485 140 909